Historische voorwerpen

Er zijn nog veel interessante historische voorwerpen uit de schilderswereld in omloop. De stichting Schildersmuseum neemt bijzondere exemplaren op in haar collectie. Deze worden geregistreerd en omschreven om vervolgens opgenomen te worden in de database van het Zuiderzee Museum. Het is de bedoeling dat dit bestand t.z.t. ook digitaal beschikbaar wordt. Alle voorwerpen die niet worden geƫxposeerd liggen opgeslagen in het depot van het Zuiderzeemuseum te Hoogwoud.

Historische voorwerpen

Een groot aantal van de historische voorwerpen van het schildersmuseum zijn al omschreven. Bijgaande treft u de beschrijving van een groot aantal daarvan. Deze zijn ook in boekvorm uitgegeven. Dat boekwerk is nog steeds verkrijgbaar ook in grotere aantallen. Heeft u interesse? Neem dan contact op met de secretaris van het Schildersmuseum (zie adres gegevens).

In deze download staan meer dan 200 authentieke historische voorwerpen uit de schilderswereld.

Technieken

Een onderdeel van de opleiding Meester-Schilder was om ook alle bijzondere technieken te leren. Bijvoorbeeld het imiteren van hout- en marmersoorten. De schilder werkte dan meestal aan de hand van voorbeelden. Dat kon een voorbeeldstaal of een stuk van het betreffende materiaal zelf zijn. Een organisatie die voor het behoud van deze technieken is, is de studieclub schilders (SCS). Zij organiseren vanaf 1946 al vakwedstrijden voor schildersstudenten en specialisten. Een verzameling van de werkstukken van de prijswinnaars is hier te downloaden.