Technieken

Technieken

Imitaties

Een onderdeel van de opleiding Meester-Schilder was om ook alle bijzondere technieken te leren. Belangrijke activiteiten van de schilder waren vroeger het imiteren van houtsoorten en marmersoorten. De reden om deze technieken toe te passen waren verschillend. Bekend was bijvoorbeeld dat op het toepassen van eikenhout door de overheid belasting werd geheven. Met imitatie eikenhout kon je dat voorkomen en kregen de verschillende objecten toch het uiterlijk van deze houtsoort. Marmersoorten waren soms erg kostbaar, met nageschilderd marmer kon men toch de indruk wekken alsof echt marmer was toegepast. De schilder werkte dan meestal aan de hand van voorbeelden. Dat kon een voorbeeldstaal of een stuk van het betreffende materiaal zelf zijn. Momenteel worden deze technieken nog steeds uitgevoerd in bijvoorbeeld de restauratie, waarbij het dan met name gaat over imiteren van de vroeger toegepaste marmer imitaties. Ook in moderne interieurs kunnen deze technieken worden toegepast. Er zijn in Nederland nog enkele scholen en particuliere opleidingen die het imiteren van hout en marmersoorten onderwijzen. Meestal wordt dan gebruik gemaakt van het boek van Gebr van der Burg (uitgave 1876) uit Rotterdam u kunt dit vinden onder de volgende link: https://sites.google.com/site/nimetomuseum/boeken-en-mappen

Een organisatie die zich inzet voor het behoud van deze technieken is de studieclub schilders (SCS). Zij organiseren al vanaf 1946 vakwedstrijden voor schildersstudenten en specialisten. Een verzameling van de werkstukken van de prijswinnaars

Hier te downloaden: 2021.4.26 Houtimitaties.

Hier te downloaden:2021.4.25 marmerimitaties

Het schilderen van heraldische wapens

De heraldische wapens dateren al uit de tijd van de kruistochten

Ook het schilderen van wapens is een techniek die de schilder in voorkomende gevallen uitvoert. Deze komen al uit de tijd van de kruistochten (1096-1271). De ridders waren te herkennen aan de afbeeldingen op hun wapens. De schilder dankt er zelfs zijn naam aan. De wapenschilden moeten voldoen aan een strakke regelgeving van indelingen en kleurgebruik. Ook kunnen er bijvoorbeeld een helm, schildhouders en wapenmantel aan worden toegevoegd. Meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_(heraldiek)

Hier te downloaden: 2021.5.6-heraldischewapens

Het schilderen van letteropschriften

Het aanbrengen van letteropschriften was in het verleden een veel voorkomende activiteit. In het algemeen werden de letters eerst getekend op papier om vervolgens aan de achterkant ingewreven met houtskool of krijt. Daarna kunnen deze worden doorgedrukt op de ondergrond waar de letters op moeten aangebracht. Tenslotte worden de letters geschilder met een letterpenseel en de daarvoor geschikte verf.

Hier te downloaden: 2021.5.6 letteropschriften.

Partineren:

Bij patineren wordt het geschilderde object in gestreken met een verdunde transparant product. Dit is meestal gemaakt van een blanke (in de bus melkachtige) waterverdunbare acrylaat aangemengd met een restantje muurverf van de gewenste kleur. Daarna wordt met een spalterkwast de transparante lak verdeelt en met een stukje papier opgepoetst. Hierdoor ontstaat een verouderd effect Bij geprofileerd werk wordt ook het diepte effect geaccentueerd.

Hier te downloaden: 2021.5.7 patineerwerk